Хърватия ще подкрепи присъединяването на страната към Шенгенското пространство. Австрия и Нидерландия обаче продължават да са против. Мненията

...
Хърватия ще подкрепи присъединяването на страната към Шенгенското пространство. Австрия и Нидерландия обаче продължават да са против. Мненията
Коментари Харесай

Ще влезем ли в Шенген, след като Фон дер Лайен призова за това? Евродепутати пред Euronews Bulgaria

Хърватия ще подкрепи присъединяването на страната към Шенгенското пространство. Австрия и Нидерландия обаче продължават да са срещу. Мненията на евродепутатите събраха Камелия Колева и Десислава Димитрова. 

В началото на годината Хърватия съумя да реализира това, на което България и Румъния към момента се надяват - да вкара общоевропейската валута и да се причислят към Шенгенското пространство. Така границите към Западна Европа на процедура са заличени, прекосяването им е доста по-бързо, а опашките са по-скоро излючение, и то в интервалите с извънредно претрупан трафик. Най-осезаем е резултатът в областта на туризма, на който хърватската стопанска система разчита извънредно доста.

 
Опитът за Хърватия като член на Шенген не може да бъде разказан. Аз да вземем за пример пребивавам в Сплит - най-големия град на Адриатическото крайбрежие - и фактът, че по време на сезона туристите кацат тук единствено с персонална карта и нищо друго, приказва задоволително самичък по себе си. Няма опашки, няма очакване. Това демонстрира най-добре какви са преимуществата на това една страна да бъде член на Шенгенското пространство. Освен това, едвам след влизането в Шенген осъзнавате, че сте пълновръстен жител на Европейския съюз и да имате същата независимост на напредване, както и останалите европейски жители. Със сигурност пораства както броят на туристите, по този начин и на платежоспособните туристи, които идват, точно тъй като към този момент няма механически спънки, очакване и опашки.
Желяна Зовко, член на групата на ЕНП в Европейския парламент

Засега обаче България и българският туризъм би трябвало да изчакат това да се случи и у нас. Причината - Нидерландия към момента счита, че България е прекомерно корумпирана и незаконна за Шенген, а сходна позиция продължава да поддържа и Австрия.

 
Аз откровено скърбя, че въобще обсъждаме това, тъй като това решение в действителност трябваше да бъде взето много-много от дълго време. Така че, решението за приемането на България и Румъния в Шенген би трябвало да бъде взето допустимо най-скоро, несъмнено със единодушието на всички страни и би трябвало да изчакаме в действителност постоянното държавно управление да размени служебния кабинет в Холандия и то да поддържа сходно решение.
Томас Вайц, член на групата на Зелените в Европейския парламент

Институциите в Брюксел се приготвят за поетапно приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, което ще стартира още тази година. По прелиминарен проект се чака първо да бъде отстранен летищният надзор, а по-късно и този по сухопътните граници, с което двете страни да станат пълноправни членки.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР